A JÖVŐ NEMZEDÉKE

Milyen helyzetben van ma az alap-és középfokú oktatás? – erről beszélgettünk a Gazdasági Klub február 22-i programján vendégünkkel, Horn Györggyel, az AKG igazgatójával, az Alapítványi Iskolák Egyesületének elnökével.

Az iskolának alapvetően három funkciója lenne: megőrizni, vagy ha nincs, megteremteni a tanulási motivációt, kialakítani a tanulási képességeket és fejleszteni a szociális kompetenciákat. A mai magyar iskolarendszer e funkciók betöltésére nem alkalmas – mondta az előadó.

12783664_1148602045180521_8340810394870751999_o

A pedagógusok mind nagyobb visszhangot és támogatottságot kiváltó akcióinak egyik célja az intézményi és szakmai autonómia visszaállítása, e nélkül ugyanis a fejlődés elképzelhetetlen. Az alapítványi iskolákban folyó munkával szemben az állam által átvett intézményekben a KLIK, mint új elem beépült az iskola és a tanulók, szülők közé, miközben nem tud enyhíteni az iskolarendszer szegregáltságán, a regionális különbségeken, sőt, az erőltetett központosítás csak minden téren visszaesést hozott. Ma a magyar közoktatásban rossz a hangulat, rossz a légkör, erőteljes a bizalomvesztés – összegzett Horn György.