TAVASZI VÁROSI SÉTÁINK

A tavaszi félévben háromszor is „sétálunk”: februárban, áprilisban és májusban is egy-egy városi sétára kerül sor a Sétaműhely szakmai közreműködésével.

Sétaprogramjaink ingyenesek, de – a férőhelyek korlátozottsága miatt – előzetes regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt mindig az adott program kezdete előtt 10 nappal kezdjük és a Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Szeretettel várjuk a kedves régi és új érdeklődők jelentkezését!

Tavaszi városi sétáink:

2018. február 23. (péntek) 14:00 óra

Bérházak és bútorok – stílustörténeti séta a BÁV Antikvitásban és környékén

Görbe Márk művészettörténésszel és bútorbecsüssel azt vizsgáljuk,  hogy a 19. század végének stíluskavalkádja hogyan jelenik meg a kor bútorain és épülethomlokzatain. A neoreneszánsz, neobarokk, neorokokó és szecesszió formanyelvét kutatjuk és számos más ismeretre is szert teszünk az antik bútorokkal kapcsolatban. Ezek tanulmányozása után rövid sétára indulunk a Szent István körúton és a Falk Miksa utca környékén, elemezve és értelmezve a legérdekesebb homlokzatokat, hogy összevessük azokat a korábban látott bútorok stíluselemeivel.

A kb. 2,5 órás séta során látni fogjuk hazánk legpatinásabb régiségkereskedésének árukészletét, a BÁV pincéjének bútorlerakatát, Budapest egyik legszebb bérházelőcsarnokát és bérházhomlokzatokat, bérházudvarokat rejtélyes figurákkal.

 

2018. április 27. (péntek) 16:00 óra

Széchenyi szerelmei – egy platántól a Lánchídig

Németh Ádám múzeumpedagógus vezetésével Széchenyi István életének legfontosabb pesti és budai helyszíneit járjuk végig, miközben történelmi öltözetű, játékos kedvű vezetőnk a gróf személyes titkaiba is bevezet.

Széchenyit a legnagyobb magyarnak hívjuk. De miért utálta ő ezt a nevet? Miért festette meg magát díszmagyarban, ha nem is szerette? Mi köze egy viszonzatlan szerelmének Pest-Buda fellendüléséhez? Miért küzdött olyan fanatikusan a Lánchídért? Miért állt közönséges alsóházi képviselőnek a legnevesebb arisztokrata? Végül pedig: valóban megbolondult ez az ezerarcú zseni?

A kb. 2,5 órás séta során megtekintjük Budapest első közparkját, Széchenyi lakásának helyét és szomszédait, az MTA székházának lépcsőházát, és Kossuth Lajos egykori otthonát.

 

2018. május 4. (péntek) 16:00 óra

Embermentő diplomaták – emlékséta a vészkorszak hőseiről

1944 nyarán bontakozott ki a holokauszt történetének legnagyobb szabású embermentési akciója. A Hitler Európájában életben maradt utolsó számottevő zsidó közösség, a budapesti megmentésére a háború utolsó hónapjaiban számos semleges ország diplomatái tettek komoly erőfeszítéséket. Kormányaik eredeti utasításait, korlátozott célkitűzéseit meghaladó módon és mértékben, saját biztonságukkal sem törődve küzdöttek az üldözöttekért. Összességében több tízezer ember köszönheti az életét akcióiknak. Az izraeli Yad Vashem Világ Igaza kitüntetésével jutalmazott diplomaták közül minden második 1944 júliusa és 1945 januárja között Budapesten tevékenykedett.

A kb. 2,5 órás séta során Csősz László történész vezetésével felkeressük a Duna-parti Cipők emlékművet, számos egykori „csillagos házat”, tanúvallomások és dokumentumok segítségével felidézve lakóik sorsát, és a legendás Vadász utcai „Üvegházat” is megtekintjük.

A programváltozás jogát fenntartjuk!