TAVASZI VÁROSI SÉTÁINK

Három tavaszi sétára hívjuk a városi sétaprogramjaink iránt érdeklődőket: a Sétaműhely szakmai együttműködésével februárban, márciusban és áprilisban is egy-egy séta keretében kutatjuk a főváros múltjának izgalmas részleteit.

Sétaprogramjaink ingyenesek, de – a férőhelyek korlátozottsága miatt – minden esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt mindig az adott program kezdete előtt 10 nappal kezdjük, és a Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Szeretettel várjuk a kedves régi és új érdeklődők jelentkezését!

 

Tavaszi városi sétáink:

2019. február 22. (péntek) 14 óra

Kávéházi történetek Pesten – törökkávé, századforduló, neonfény és újhullám

A török időktől napjainkig a budapesti kávéház rengeteget változott: mindig igazodott a történelmi elvárásokhoz, a társadalmi igényekhez és lehetőségekhez.

A békebeli kávéházak művészvilágát jól ismerjük, de vajon tudjuk-e hol állt az egykori Savoy és a Zrínyi? Hogyan és mikor vált a politika nagyszínpadává a hotelként is működő Astoria? Ugyanis legfontosabb kávéházaink a kikapcsolódás mellett közügyek intézésének helyszínéül is szolgáltak… Megfejtjük a kávéházak szerepét mint dolgozószoba és „szociális szükséglet” a 19-20. századi Budapesten.

A kb. 3 órás sétát Racs Marianna Katalin történész, idegenvezető vezeti.

 

2019. március 29. (péntek) 15 óra

Ortodox zsidók Pesten …avagy hagyományőrzés Belső-Erzsébetvárosban

Az ortodox zsidóság 1868-ban vált külön Magyarországon a neológ irányzattól. Önálló zsinagógájuk azonban majd fél évszázados késéssel épült meg a Kazinczy utcában, amely imaházával, dísztermével, kóser éttermével és iskolájával ma is vallási és kulturális középpontjuknak számít.

A környéken a 2. világháborúig számos kóser húsüzem, pékség és borpince üzemelt, mikvéből is kettőt látogathattak a vallásukat gyakorlók. A kb. 3 órás séta során végignézzük, mi maradt mindebből az államszocializmus ideje alatt, és hogyan éled újjá napjainkban a környék.

A sétát Csutorka Orsolya szociális munkás, idegenvezető és Lénárd Anna képzőművész vezeti.

 

2019. április 26. (péntek) 15 óra

Szabadság tér: az emlékezet színpada …avagy nem könnyű szobornak lenni Budapesten

Fedezze fel Budapest egyik legfontosabb terét, ami az elmúlt évszázadban szélsőségesen változó rezsimek politikai színpadává vált! Avagy hozzá tud-e a kelet-európai ember szokni, hogy a történelmét folyamatosan újraírják, és hogy múltja legalább olyan intenzitással változik, mint jövője?

Az elmúlt száz évben folyamatosan állították és döntötték le itt szobrokat a politikai rezsim változásától függően. Itt áll az utolsó budapesti szovjet obeliszk. Ide tervezett Kisfaludi Strobl Zsigmond két szobrot, az egyik Trianonnak állított emléket, a másik Sztálinnak fejezte ki háláját. A német megszállás emlékműve előtti területen pedig már három éve folyamatos a közösségi demonstráció.

A kb. 2 órás sétát Döbrentey Dániel jogász, politológus és Lénárd Anna képzőművész vezeti.