ŐSZI VÁROSI SÉTÁINK

Folytatjuk az elmúlt években népszerűvé vált városi séta programsorozatunkat is: az őszi félévben a Sétaműhely szakmai együttműködésével három séta keretében kutatjuk a főváros múltjának egy-egy izgalmas részletét.

Sétaprogramjaink ingyenesek, de – a férőhelyek korlátozottsága miatt – minden esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt mindig az adott program kezdete előtt 10 nappal kezdjük, és a Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Szeretettel várjuk a kedves régi és új érdeklődők jelentkezését!

Őszi félévi városi sétáink:

2018. SZEPTEMBER 28. (PÉNTEK) 16:00 ÓRA

MÉGIS, HOL A NŐK HELYE? – BELVÁROSI SÉTA A NŐI EGYENJOGÚSÁG NYOMÁBAN

Egy nő ma már lehet űrhajós, és ülhet az Országház padjában is. De ez nem volt mindig így, sőt!  Sokunk nagymamája, dédnagymamája nem járhatott egyetemre, sőt, középiskolába sem. Nem volt más, csak a fonóegylet, és tudáshoz egy nő – ha szerencséje volt – csak otthon juthatott, képzettséghez pedig sehol sem.

Sétánkat Veres Pálné szobrától indítjuk, aki elsőként elégelte meg Magyarországon, hogy a nők háttérbe szorulnak az oktatásban. Milyen ritka, hogy egy intellektuális teljesítményt felmutató nőnek nemcsak szobra van a Belvárosban, de utcát, sőt iskolát is elneveztek róla! Kik voltak az első nők akik az egyetemen helytálltak a sok férfi közt, és karriert építettek egy olyan társadalomban ahol a férfiak voltak az értelmiség?

Utunk során szembetűnően sok férfinak állított szoborral és emlékművel is találkozunk. Ők vajon hogyan vélekedtek a kortárs nők egyenjogúságért folytatott küzdelméről? Sétáljon velünk mindenki, akik nem szeretnék elfelejteni, hogy mindazért, amink van, egykor tenni, küzdeni és konfrontálódni kellett!

A kb. 2,5 órás sétát dr. Holló Mária jogász, újságíró és Lénárd Anna képzőművész, a Sétaműhely alapítója vezeti.

 

2018. OKTÓBER 19. (PÉNTEK) 15:00 ÓRA

ORTODOX ZSIDÓK PESTEN, AVAGY HAGYOMÁNYŐRZÉS BELSŐ-ERZSÉBETVÁROSBAN

Az ortodox zsidóság 1868-ban vált külön Magyarországon a neológ irányzattól. Önálló zsinagógájuk azonban majd fél évszázados késéssel épült meg a Kazinczy utcában, amely imaházával, dísztermével, kóser éttermével és iskolájával ma is vallási és kulturális középpontjuknak számít.

A környéken a 2. világháborúig számos kóser húsüzem, pékség és borpince üzemelt, mikvéből is kettőt látogathattak a vallásukat gyakorlók. A kb. 3 órás séta során végignézzük, mi maradt mindebből az államszocializmus ideje alatt, és hogyan éled újjá napjainkban a környék.

A sétát Csutorka Orsolya szociális munkás, idegenvezető és Lénárd Anna képzőművész, a Sétaműhely alapítója vezeti.

 

2018. NOVEMBER 16. (PÉNTEK) 15:00 ÓRA

ORTODOX KERESZTÉNYEK PESTEN, HAGYOMÁNYŐRZÉS A BELVÁROSBAN

A keleti keresztények, akik a nagy egyházszakadás (1054) során váltak le a római egyházról, önálló egyházközségeket (például szerb, román, orosz) alkotnak Magyarországon is. A kereszténység eredeti tanaihoz – Jézus és a 12 apostol tanításaihoz – ragaszkodó ortodoxok körülbelül 14 ezren élnek hazánkban.

A kb. 3 órás sétánk során bemutatjuk, hogy Budapesten miként rendezkedtek be, továbbá megtekintjük a legnagyobb templomukat a fővárosban. Kiderül az is, hogy az egyedi bizánci liturgikus tere miben különbözik a római katolikus templomok szerkezetétől. Az ortodox keresztényeknél a liturgia a többi egyházzal ellentétben a Szentmise fogalmát jelöli, túránk során egy ilyen Szentmise felépítését is elemezzük és kitérünk a templom sajátos kellékének, az ikononosztáznak a szerepére is. Tanulmányozzuk, hogy az ortodox keresztények miért január 6-án ünneplik a karácsonyt és ehhez a naphoz milyen szokások fűződnek, továbbá, hogy ezt az ünnepet miért előzheti meg rendhagyó módon böjt, valamint Anyák és Apák Napja!

A sétát Lerch Gabriella biológus, idegenvezető vezeti.