ŐSZI VÁROSI SÉTÁINK ÉS AZ AZOKKAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

Szeptemberben és októberben egy-egy városismereti sétát rendezünk a Sétaműhely – Budapest Walkshop szakmai közreműködésével.

Városi séta programjaink ingyenesek, de a részvétel – a férőhelyek korlátozott száma miatt – előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációt mindig 10 nappal az adott program kezdete előtt indítjuk és a Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A jelentkezéseket a belvarosiszabadegyetem@gmail.com e-mail címre várjuk. Kérjük, írják meg azt is, hogy hányan jönnek és figyeljék a visszajelzést! A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Kérjük, hogy a programok során viseljenek arcmaszkot, vagy az arcot takaró sálat, kendőt! Sétáinkon mostantól fülbemondót használunk, így biztonságos távolságból is tökéletes minőségben élvezhetjük a sétavezető meséit.

 

A részletes program:

2020. szeptember 25. (péntek) 15:00 óra

Eretnekek, kofák és vagabondok – séta a pesti városfal mentén

Pestet egészen II. József haláláig vette körül az a városfal, aminek romjai ma már csak belső udvarokban, és foghíjtelkeken láthatóak. A fal védelmezte a városban élőket, akik azt is meghatározták, kik szoruljanak a kapukon kívülre.

Nem véletlen, hogy protestáns templomaink és a pesti zsidónegyed a fal mögötti poros országút külső oldalára szorultak. Itt tudtak tanyát verni az első színtársulatok is, és itt épült meg Pest első kőszínháza. És itt árulták a portékáikat mindazok, akik nem akartak adót fizetni a város kapuinál.

Sétánk során látni fogjuk az eredeti városfal maradványait és azok emléktábláit épületekben és kapualjakban, a városkapuk emlékeit az Astoriánál és az egykori Széna téren és a szekerek által kivájt nyomokat. Új szemszögből meséljük el a legendás Orczy-ház történetét, megtudhatjuk, hol lépett először színpadra Déryné Széppataki Róza, és azt is, hol rendezték a hetivásárokat, és mit árultak az egykori Széna téren.

A kb. 2 órás sétát Lénárd Anna képzőművész, alapító és Dani Gabriella közgazdász, idegenvezető vezeti.

 

2020. október 16. (péntek) 15:00 óra

Made in Italy: a katedrálisoktól a popzenéig – eredeti olasz művek és magyar másolataik

Mi mindent adtak nekünk a rómaiak? A mitológiát és a vallást, számos építészeti stílust és műalkotást, nem kevés slágert és akciófilmet, no meg az eszpresszót és a pizzát. A napfényes Itália kultúrája és mindennapjai több hullámban is hatottak Budapestre…

Tehát mi mindent kaptunk a csizma-félszigetről? A rómaiaktól, itáliaiaktól és olaszoktól?

A kb. 2 órás sétát a Bazilika belsejében kezdjük, ahol az itáliai szentek – Szent Gellért, Assisi Szent Ferenc vagy a kevésbé ismert gonzagai Szent Alajos – élettörténetein keresztül megelevenednek a középkori Itália és a kereszténység terjedésének szent és profán hétköznapjai. A banknegyed meglepetéshelyszínén mindent megtudunk a firenzei mintára vert forintról.

A Bazilika előtti téren kezdjük a másolatok utáni vadászatot az eredeti épületek fotóinak segítségével, és itt az ideje, hogy megismerkedjünk Ybl Miklós munkásságával! Fotógyűjteményünkkel és interaktív feladatlapok segítségével a pesti Palotanegyedig és az Olasz Kulturális Intézetig már magunk fedezzük fel az olasz építészeti stílusjegyeket, miközben néhány igazi olasz művésszel is megismerkedünk. Körülnézünk a Szervita téri art deco áruházakban.

Megtudjuk, hol működött a Jacopo Marastoni  által tervezett Magyar Festészeti Akadémia, és hol állt eredetileg Pallasz Athéné szobra, Carlo Adami alkotása.

Minden utcasarkon beazonosítjuk a legfontosabb filmforgatási helyszíneket, és felidézünk neves olasz és olasz ihletésű slágereket, filmeket és reklámokat. Jovanotti, Korda György, Ötvös Csöpi, a Borgiák és Bel Ami… szem nem marad szárazon. Felelevenítjük az olasz konyha alapjait is.

A sétát Lénárd Anna képzőművész, alapító és Dani Gabriella közgazdász, idegenvezető vezeti.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!