ŐSZI VÁROSI SÉTÁINK

Népszerű városi séta programsorozatunkat is folytatjuk: az őszi félévben a Sétaműhely szakmai közreműködésével három séta keretében kutatjuk a főváros múltjának egy-egy izgalmas részletét.

Sétaprogramjaink ingyenesek, de – a férőhelyek korlátozottsága miatt – minden esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt mindig az adott program kezdete előtt 10 nappal kezdjük, és a Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Szeretettel várjuk a kedves érdeklődők jelentkezését!

 

A részletes program:

2019. szeptember 27. (péntek) 15:00 óra – városi séta

Nők útja a Parlamentbe – újabb emancipációs séta

Még mindig a női egyenjogúság nyomában

Az első világháború által katalizált változásokat a Trianon utáni társadalmi frusztráció sem tudta megállítani: a nők otthonon kívüli munkába áramlását, a háború előtti erkölcsök lazulását, a „modern nő” megjelenését, a politika és a közélet iránti fokozott érdeklődését.

A két világháború közti társadalmi helyzetben a politikai rezsim újra igyekezett a nőket visszaküldeni a családi tűzhely mellé, és őket kizárólag honleányi és anyaszerepben láttatni. Megnyirbálták a korábban megszerzett szavazati jogot vagy a felsőfokú tanulmányokhoz való jogot. Ilyen körülmények között a nőegyesületek csak – Pető Andrea történész kifejezésével élve – „anyai, nemzeti keretben” működhettek, a Feministák Egyesülete pedig csak „alámerült hálózatban”.

A kb. 2,5 órás séta során bekukkantunk a Vigadó aulájába, kapualjakban és udvarokban kutatunk az ott élő, de gyakran elfelejtett nők történetei és emléktáblái után, az Olimpiai Parkban pedig megismerkedünk az első magyar olimpiai bajnoknővel és az asztalitenisz-sport első női világbajnokával.

A sétát Antoni Rita újságíró vezeti.

 

2019. október 25. (péntek) 15:00 óra – városi séta

Ahol a pénz lakik

Tőzsde, bank, vigadó, egyebek…

A Szabadság tér és a Belváros épületeit végigjárva szinte mindent megtudunk a Monarchia-korabeli kapitalizmus működéséről. Hogyan „készül” valójában egy kereskedelmi központ, egy világváros?

A kiegyezés után megfékezhetetlen lendülettel indult fejlődésnek a Magyar Királyság egésze, és a hamarosan egyesülő Budapest, az örökké nyüzsgő metropolisz, amelynek ma is ismerjük a fővárost. Honnan szereznénk magunknak hitelt, ha belvárosi bérpalota építésébe akarnánk fogni? Mibe volna érdemes fektetnünk az árubörzén? Honnan szereznénk szegényedő dzsentriként a téli síelésre elegendő gyorskölcsönt? A kb. 2,5 órás séta során szó esik a börzékről, a bank- és hitelintézetek, biztosítók szerepéről és különös termékeiről – a lánykiházasítási biztosításról például már csak megemlékezni tudunk, miközben bejárjuk a pénzügyi negyednek otthont adó belvárost.

A sétát Dani Gabriella közgazdász, idegenvezető vezeti.

 

2019. november 15. (péntek) 15 óra – városi séta

Luxus és tradíció az Andrássy úton

Mesélnek a porcelánok, parfümök és keleti szőnyegek

Az Andrássy út Budapest Champs Élysées-je, a főváros legelegánsabb palotabérházainak helye. Megépítése a 19. század második felének egyik legnagyobb vállalkozása volt – az építészek és művészek élgárdája vett részt az épületek megalkotásában.

Sétánkon felelevenítjük, milyen volt az élet a boldog békeidők Budapestjének ezen fényes Sugárútján, kiderítjük a homlokzatok titkait és a lakók életének rejtélyeit. A luxushoz hozzátartozott az igényes szórakozás is, így sétánkon útba ejtjük az Andrássy út legszínvonalasabb kulturális intézményeit, így az Operaház és a volt Balettintézet egyes érdekességeivel és hagyományaival is megismerkedünk. Bemegyünk a Madison parfümériába is, ahol a luxusparfümökön kívül megtekintjük az Opera Gyógyszertár neoreneszánsz berendezését is.

Sétánk végén megpihenünk Budapest legrégebbi magán szőnyegüzletében, a több mint negyed évszázados Aga’s Szőnyegszalonban, ahol bepillantunk a keleti szőnyegek misztikus világába. Látni fogunk tradicionális perzsaszőnyegeket, 100% hernyóselyemből csomózott, luxusnak számító darabokat, és ennek a különleges iparművészeti ágnak az ősi szimbólumrendszeréről is ejtünk pár szót.

A kb. 3 órás sétát Görbe Márk művészettörténész, régiségszakértő vezeti.