NOVEMBERI SÉTÁINK

November első felében folytatjuk városi sétáinkat: a budai vár legendái mellett Liszt Ferenc pesti életének legfontosabb állomásait is megismerjük.

Sétaprogramjaink ingyenesek, de – a férőhelyek korlátozottsága miatt – minden esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek. A regisztrációt mindig az adott program kezdete előtt 10 nappal kezdjük és Facebook-oldalunkon is meghirdetjük. A pontos találkozási helyszín a regisztrációt követő válaszlevélben szerepel majd.

Kérjük, hogy a programok során viseljenek arcmaszkot! Sétáinkon fülbemondót használunk, így biztonságos távolságból is tökéletes minőségben élvezhetjük a sétavezető meséit.

A sétaszervezésben szakmai partnerünk a Sétaműhely – Budapest Walkshop.

A részletes program:

2020. november 6. (péntek) 14:00 óra

A Várnegyed legendái – Görbe Márkkal a királyi palotától a Dísz térig

Ki volt valójában Anonymus, Bánk bán ölte-e meg Gertrudis királynét, valós személy volt-e Dobó Katica, Dobó István hős leánya? Megtudjuk, mi az igazság azokkal a hiedelmekkel és tévhitekkel kapcsolatban, amik az óváros épületeihez, szobraihoz és egykori lakóihoz kapcsolódtak az évszázadok alatt…

Mennyire volt vézna Savoyai Jenő, és miért akart tőle megszabadulni a francia udvar? Mire szolgáltak a helyi nevezetességnek számító gótikus ülőfülkék, és miért nem láthatta soha Mátyás királyunk a róla elnevezett templomot úgy, ahogyan mi ismerjük?

Állattani ismereteinket is bővíthetjük, ugyanis megkeressük Vorosilov marsall kutyáját, megtudjuk, milyen madár lehetett a turul, és hogy kinek hoz szerencsét Hadik András császári és királyi tábornagy lovának heréje.

A Vár titkos pincerendszeréből pedig előcibáljuk Drakula grófot, pár hűtlen háremhölgyet és a Feszty-körkép darabjait is.

A kb. 2,5 órás séta során látni fogjuk a Várban nemrég újra felépített Lovardát és Főőrségi épületet, a budai Vár legszebb szobrait és olyan mítikus szörnyeket, melyek eddig elkerülték figyelmünket.

A sétát Görbe Márk művészettörténész, régiségszakértő vezeti.

 

2020. november 13. (péntek) 14:00 óra

A szerelmes abbé – zenés séta: Liszt Ferenc pesti életének nyomában

Megismerkedünk a vallásos és szenvedélyes Liszt Ferenccel, miközben felkeressük pesti életének legfontosabb állomásait: egykori otthonait és munkahelyeit.

Több nemzet is magáénak vallotta az egyik legismertebb zeneszerzőt és virtuóz zongorajátékost. A kb. 2 órás belvárosi séta során felkeressük, hol élt Liszt Ferenc, mikor Pesten tartózkodott, hol voltak botrányoktól sem mentes magánéletének legfontosabb helyszínei, és hol csendültek fel örökéletű alkotásai.

A Belvárosi ferences templomban megtudjuk, mi köze lehetett Lisztnek az évszázadokkal korábban élt Assisi Szent Ferenchez. Megkeressük, hol lehetett egykor a Hal tér és a Német Színház, és elsétálunk a zeneszerző egykori lakásaihoz.

Megtudjuk, hogyan fonódott össze Liszt Ferenc élete Széchenyi Istvánéval és Görgey Artúréval, miért nevezték zongoragyilkosnak és hogyan sodorták veszélybe a hölgyek, és hogy milyen célt szolgálhatott lakásában a kártyaprés.

A sétát Lerch Gabriella biológus, idegenvezető és Bokros Eszter tanár, idegenvezető, coach vezeti.