Krízisközelben az egészségügy

„Mi már csak egyszer megyünk ki az utcára” – ezt a Belvárosi Szabadegyetem november 11-i előadásán jelentette ki Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, amikor arról kérdezték, milyen eszközeik vannak arra, hogy változtassanak az egészségügy tolerálhatatlan állapotán.

A mostani országjárásnak az a célja, hogy megmozdítsák, maguk mellé állítsák a civil társadalmat. El akarják érni, hogy felálljon ez a sok tekintetben elkényelmesedett társadalom, és ne törődjenek bele az emberek, hogy nekik ilyen ellátás jár. Ahogy fogalmazott: ők nem a tárgyalóasztalnál akarnak ülni, hanem az inkubátor mellett akarnak állni és becsületesen el akarják végezni a munkájukat, ehhez azonban a civil társadalom és a betegek, hozzátartozók támogatására van szükségük.

A Belvárosi Szabadegyetem 2015. november 11-i előadása

Bár szinte minden ellenzéki politikai párt szimpatizánsaként azonosították már, Sándor Mária nyomatékosította: „mi nem állunk be senki mögé, ők álljanak be mögénk.” Ugyanakkor azt is elmondta, hogy nincs miről tárgyalniuk az új egészségügyi államtitkárral, mert a 2016. évi költségvetést, amiben nem jut több pénz az egészségügyre, már elfogadták. „Négyszer-ötször meghallgattam Orbán Viktor évértékelő beszédét, hátha csak én nem hallom, de az egészségügy tényleg nem szerepel a témái között. Úgy tűnik, mintha tudatosan akarná szétverni az egészségügyet.”

A beszélgetést Danó Anna, a Népszabadság szakújságírója vezette. Köszönjük a segítségét, a nézőknek pedig az értékes hozzászólásokat.