FÜGGÖK, TEHÁT LÉTEZEM

Zacher Gábor beszél a leghitelesebben a függőségekről Magyarországon. A pipázó, munkaalkoholista, sorozatfüggő, futás-imádó orvos szórakoztató és tanulságos előadást tartott több mint 300 érdeklődőnek május 25-én a Belvárosi Szabadegyetem szervezésében.

A toxikológus főorvos azzal kezdte előadását, hogy a függőség negatív tartalom nyelvünkben, de ez helytelen megközelítés, mert se pozitív, se negatív jelentése nincs, semleges szó, a szövegkörnyezete határozza meg, mit jelent. Mert társadalmi függőségek láncában élünk – ide sorolva olyan hétköznapi dolgokat, hogy villanyt és vízvezetékes vizet használunk, mobiltelefonunk nélkül nem létezünk, majd rátért az olyan függőségekre, mint a nikotin, kávé, alkohol, kábítószer.

hn_081A9071

Fotó: Halász Nóra

Néhány kiragadott gondolat a kétórás előadásból:

„A bármikor abba tudom hagyni” egyenlő a függőséggel.

Büntetés helyett kellenek a szeretet injekciók az iskolában és az életben.

Meg kell ismernünk a gyengeségeinket, amiken „én munkával” megpróbálunk változtatni önismerettel, autogén tréninggel. „Én nem tudok az enyémen” – tette hozzá a saját gyengeségeiről őszintén beszélő orvos.

Az a jó magatartás, ha szerettei, családja támogatják a függő embert, de a döntő lépést nem tehetik meg helyette, pl. az orvosi segítséget a függő embernek kell kérnie.

hn_081A9091

Fotó: Halász Nóra

Előadása után legalább 30 kérdést válaszolt meg, s közben eloszlatott pár tévképzetet:

Az alkoholról és kábítószerről nem lehet leszokni, absztinens függők vannak.

A zömében fiatalokból álló hallgatóságot érdekelte a gyógyszerfüggés, az eligazodás az ellátórendszerben, a média szerepe a függőségek népszerűsítésében, a marihuána kérdéskör. Utóbbiról elmondta Zacher Gábor:

„Sokan bagatelizálják a marihuána függőséget. Magyarországi adatok nincsenek, de azt tudjuk, hogy Angliában 20%-kal megnőtt a fiatal felnőtt skizofréniások száma (tudathasadásos elmebetegség), azért nőtt meg, mert a brit lakosság jelentős része marihuána használó. Egy lappangó meglévő skizofréniát könnyen előhozhat. Sokszor mondják a marihuánáról, hogy nem okoz problémát. De okozhat problémát. Láttam már akár egy spanglitól is marihuána pszichózist, pánikroham kialakulását, más esetekben előfordul a testi és pszichés betegségek előfordulása. Nem szabad azt mondani, hogy a marihuána könnyű drog, mert ilyen nem létezik, ahogy kemény drog sem, csak a marihuána kérdés társadalmi értékelése nem jó. Ellene vagyok a marihuána legalizálásának, mert nem oldana meg semmit.”

hn_081A9517

Fotó: Halász Nóra

Az óriási érdeklődés miatt minden igyekezetünk ellenére sem sikerült minden vendégünk számára férőhelyet biztosítanunk az előadáson. Tőlük ezúton is elnézést kérünk, és vállaljuk, hogy a Belvárosi Szabadegyetem 2016. őszi félévi programszervezése során ismét megpróbáljuk elhívni főorvos urat.