KI ADJA ITT A BANKOT?

A Belvárosi Gazdasági Klub e félévi utolsó előadásán Nyers Rezső, a Bankszövetség volt főtitkára tartott előadást a hazai bankrendszer állapotáról, aktuális kérdéseiről, a bankrendszer és a gazdasági növekedés kapcsolatáról.

A jelenlegi hazai helyzetről szólva az előadó elmondta: a magyar bankrendszer jelen állapotában gyakorlatilag nem képes támogatni a gazdasági növekedést. A hitelezés gyakorlatilag „befagyott” a válság előtti szinthez képest, miközben évről-évre nő a „rossz” hitelek aránya, mind a vállalati, mind a lakossági üzletágban, emiatt a rendszer hatékonyága romlik, a bankok nem vállalnak újabb kockázatokat. Az állam pedig „kiszorítósdit” játszik: mind a finanszírozás (a szerény eredménnyel járó növekedési hitelprogram), mind a befektetések (a bankbetéteknél magasabb kamatokat kínáló kincstárjegyek) révén mintha a pénzügyi közvetítő rendszer szerepének egy részét próbálná átvenni. Mindez gyengíti a pénzügyi szektor jövedelmezőségét és nehezíti a befektetők, betétesek bizalmának visszaszerzését is. Ugyancsak hibás döntésnek tartja Nyers a pénzügyi felügyeletnek az MNB-be történt integrálását is.

Nyers Rezső, a Bankszövetség volt főtitkára (forrás: atv.hu)

Nyers Rezső, a Bankszövetség volt főtitkára (forrás: atv.hu)

Aligha véletlen, hogy a legtöbb kérdést a devizahitelesek ügyében tették fel az előadás vendégei. E kérdésekre válaszolva Nyers kifejtette: a bankoknak a forintosítás nagy veszteséget jelent, ugyanakkor a kormányzati propaganda ellenére kevesen lesznek azok, akiknek ténylegesen csökkenő tartozással, csökkenő törlesztőrészletekkel számolhatnak. Mintegy 150 ezer család esetében pedig már „bedőlt” hitelről kell beszélnünk, nekik teljesen mindegy, hogy melyik pénznemben kell törleszteniük, amikor egyikben sem tudnak. Az ő esetükben még semmilyen megnyugtató megoldás nem született – mutatott rá az előadó.