Csodavárás helyett: piros Zsiga és köcsögmentesítés

Bogdán László előadása

„Hittem benne, hogy meg tudom csinálni”

Szuggesztív, szemléletformáló előadást tartott Bogdán László, Cserdi polgármestere tegnap a Belvárosi Szabadegyetem vendégeként. A magyar cigányok ügyéről a közhelyeket átlépve beszélő polgármester nyíltan válaszolt a hallgatóság kérdéseire is.

Az idén 25. születésnapját ünneplő Belvárosi Szabadegyetem eddigi legsikeresebb előadását tartotta meg Bogdán László, aki a közel 150 fős hallgatóság előtt mesélt a Cserdiben elért eredményekről. Elmondta, hogy nemcsak drasztikusan sikerült visszaszorítani a faluban a bűncselekmények számát, de ma már ott tartanak, hogy 80 tonna élelmiszert tudtak szétosztani. Beszélt arról is, hogy az elmúlt kilenc év során egyetlen embert sem rúgott ki a munkából, hiszen „itt nincs hová kirúgni az embereket”. A munkafegyelem betartásához is rendhagyó módszereket kellett választania: Cserdiben, aki három percet késik a munkából, három percet olvas fel hangosan a Micimackóból.

A saját szerepére, személyére vonatkozó kérdésekre válaszolva mindvégig azt hangsúlyozta, hogy az általa képviselt ügy és Cserdi a fontos. Nyíltan beszélt arról is, hogy három osztály végzett, és elmondta azt is, hogy azért vállalta a polgármesteri feladatokat, mert hitt benne, hogy meg tudja csinálni. Nem zárta ki, hogy akár országos feladatot is elvállalna, de hangsúlyozta, hogy ezt csak „politikamentesen, mezítláb” tudná elképzelni.